Het gemeentehuis van Apeldoorn is gerenoveerd; het publieksgebied is nu licht en open, de werkomgeving flexibel en het gebouw verbruikt minder energie. Studio Groen+Schild kreeg de opdracht voor het architectonisch ontwerp en het interieurontwerp.

Contact met de Stad was één van de ambities van het gemeentebestuur. Om dit te bereiken is een vide over drie verdiepingen gerealiseerd aan de zijde van het Marktplein. De transparante pui in de voorgevel is in samenwerking met de architect van het oorspronkelijke gebouw, Hans Ruijssenaars, vormgegeven. Het daglicht dringt nu diep het gebouw binnen en de publieksruimtes zijn met elkaar én met de stad verbonden.

De tweede ambitie was het realiseren van een vitaal interieur voor de komende 25 jaar. Lange gangen met aan weerszijden gesloten kantoren hebben plaatsgemaakt voor een open en flexibele werkomgeving. De verouderde installaties zijn vervangen en het gebouw heeft HR++ glas gekregen. Klimaatplafonds zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Een groot deel van het bestaande meubilair is hergebruikt en aangevuld met nieuwe meer eigentijdse meubels.

Voor de materialisering hebben we een helder concept ontwikkeld. Nieuwe elementen zijn herkenbaar in kleur en materialisering en los van het casco gedetailleerd. Het gebouw uit 1992 is opgebouwd in wit geschilderd baksteen, diep donkerblauw staal en wit marmer. Wij hebben hier hout, stoffering en kleur aan toegevoegd.

Fotografie: Mike Bink en Thijs Bongers

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Ester Schreibelt, Wilfred van Westerhuis, Rosanne Bommartini, Thijs Bongers, Dyneke Kuiken