Het International Institute for Geo-Information Sciences (ITC) is een bijzondere faculteit aan de Universiteit Twente. Uit de hele wereld komen, met name post-master, studenten naar Enschede om te onderzoeken hoe ze hun land van herkomst kunnen verduurzamen. Het faculteitsgebouw is voor hen een thuisadres, een ontmoetingsplek en een duurzaam symbool. Het gebouw herbergt onderwijsruimtes, laboratoria, een groot studiecentrum, kantoren, een restaurant en vier patiotuinen.

De faculteit wordt gehuisvest in het bestaande casco van Langezijds, een voormalig laboratorium van 220 meter lang en 38 meter diep uit 1972. Het gebouw is opgebouwd uit een lage betonnen begane grond en hoge stalen verdieping. De poëtische schoonheid van het bestaande staat centraal in het ontwerp voor de architectuur en het interieur. De materialen van de nieuwe elementen zijn robuust, de details verfijnd. Er worden alleen materiaaleigen kleuren toegepast, er wordt geen verf gebruikt.

Bij binnenkomst zie je een brede trap in staal en beton. Tuigleren kussen zorgen voor comfort. Met blankstalen binnenwanden en eikenhouten puien zijn nieuwe indelingen gemaakt. De uitgiftemeubels in het restaurant, pantry’s, kastenwanden en andere vaste inrichting zijn ontworpen in hout en beton met geraffineerde details in messing. Zelfs in het meubilair is het principe voor de materialisering terug te vinden. De onderstellen van de tafels zijn niet gecoat, de lasrupsen blijven in het zicht. Je kan zien hoe alles gemaakt is, puur en eerlijk.

Ontwerpteam ITC: Civic Architects, VDNDP, Studio Groen+Schild, DS Landscape Architects, Arup, Valstar Simonis, Schreuders Bouwtechniek, Multical

Fotografie: Mike Bink en Stijn Bollaert

Projectteam Studio Groen+Schild:
Ellen Schild, Thijs Bongers, Rosanne Bommartini